Najčastejšie otázky pacientov

Koľko pacientov prežije infarkt?

Infarkt je často smrteľné ochorenie. Väčšina pacientov v dôsledku infarktu zomiera v prvých dvoch hodinách, zväčša skôr, ako sa dostanú do nemocnice. Odhaduje sa, že pred prijatím do nemocnice zomrie cca 30% pacientov s infarktom. V nemocnici zomiera 7-10% hospitalizovaných pacientov s infarktom. Na najlepších pracoviskách je možné hospitalizačnú úmrtnosť znížiť až na cca 3%.




Je to pravda, že tretí infarkt býva smrteľný?

Takáto štatistika neexistuje. Smrteľný môže byť aj prvý, ale aj piaty infarkt. Riziko úmrtia pri infarkte závisí predovšetkým od veľkosti tepny, ktorá sa upchala. Čím je to väčšia tepna, tým je väčšia časť srdcovej svaloviny bez kyslíka a tým väčšie riziko úmrtia. Je pravda, že po opakovaných infarktoch môže byť srdca už výrazne oslabené a aj relatívne malý infarkt môže spôsobiť jeho zlyhanie.




Je to pravda, že infarkt vzniká často pri sexe? Vraj nejaký muž pri tom zomrel a žena sa nevedela od neho oddeliť.

Riziko infarktu pri sexe nie je vyššie, ako riziko pri iných fyzických aktivitách porovnateľnej intenzity (napr. výstup po schodoch na 2. poschodie). K úmrtiu pri sexe síce niekedy dochádza, ale takmer vždy ide o ľudí s vážnou formou ischemickej choroby srdca. Problém s oddelením po úmrtí partnera je hororový príbeh šírený medzi laikmi. V skutočnosti som sa s takýmto prípadom nikdy nestretol a vzhľadom na anatomické a funkčné vlastnosti pohlavných orgánov to považujem za nemožné.




Čo je to liekový stent?

Stent je kovová sieťka, či spružlinka, ktorá sa pri zákroku (PKI) vpravuje do koronárnej tepny, na miesto chorobného zúženia cievy, za účelom jej vystuženia a stabilizácie. Napriek tomuto zákroku po čase u niektorých pacientov (cca u 30% pacientov) môže dôjsť k opätovnému zúženiu cievy v tom istom mieste. U liekových stentov je kovová konštrukcia stentu potiahnutá liečivom, ktoré má schopnosť výrazne znížiť riziko opätovného zúženia cievy.




Kde všade sú na Slovensku špecializované kardiocentrá?

Tejto otázke sa venuje samostatná kapitola tejto webovej stránky. Pozrite sekciu "Kardiologické pracoviská"




Dobrý deň. 16 ročnej dcére určili diagnózu "Nereumatická insuficiencia trojcípej chlopne" ( leto 2012 ). Lekárka jej naordinovala magnézium 1 x denne. Na čo by si dcéra mala dávať pozor ? kedy, pri akých príznakoch by mala navštíviť kardiológa. Od lekárky sme žiadne inštrukcie nedostali, iba ak bude pociťovať bolesti častejšie máme sa objednať. Dcéra sa ale sťažuje na bolesti priebežne. Nie je to každý deň, ale mne sa zdá že často. Pred dvoma mesiacmi prekonala chrípku s teplotami 39 -40 stupňov cca 10 dní , ktorá prešla do zápalu pľúc. Máme naštíviť lekára? ďakujem za odpoveď.

Insuficiencia trojcípej chlopne má 4 stupne závažnosti. 1. a 2. stupeň je bežne prítomný aj u zdravých ľudí. 3. a 4 stupeň už bežný nie je a za určitých okolností môže robiť určité ťažkosti - napríklad opuchy dolných končatín, sťažené dýchanie....Vo vašom prípade odporúčam: 1.Navštíviť kardiologa, zrealizovať echokardiografiu a ujasniť si o aký stupeň sa jedná. Kardiolog rozhodne o ďalšom postupe. Vo väčšine prípadov nie je potrebná žiadna liečba. 2. V prípade opakovaných, alebo neustupujúcich horúčiek nejasnej príčiny je potrebné myslieť na zápal srdcovej chlopne- endokarditídu. Vtedy ja taktiež potrebné kardiologické vyšetrenie, vrátane echokardiografie. Endokarditída je závažný stav, kde je nutná intenzívna antibiotická liečba. Doc.MUDr.Martin Studenčan, PhD. Kardiocentrum FNsP J.A.Reimana, Prešov




Mám 65 rokou. V poslednom čase ma akákoľvek menšia námaha vyčerpá. Som mierne zadýchaná - pri veľkej námahe dosť zadýchaná. Členky mi nepuchnú, ale mám už dlhodobo zvýšený tep aj v kľudovom stave, napr.aj po zobudení, a to medzi 90 až 105. Beriem Egiloc. Mám skákavý krvný tlak - beriem Prenesu 4 mg a v prípade, že mi tlak vyskočí aj Tensiomin 12,5 mg. Nedávno mi robili v rámci predoperačného vyšetrenia (artroskopia kolena v narkóze) EKG a bolo v poriadku. Ale môj stav, hlavne stabilne zvýšený tep ma znepokojuje. Čo by ste mi poradili - mala by som podstúpiť nejaké špeciálne kardiologické vyšetrenie? Podotýkam, že som z Bratislavy. Ďakujem za radu. Eva

Vaše ťažkosti - únavnosť, dýchavica a zrýchlený tep môžu mať rôzne príčiny. Môže ísť o ochorenie srdca, avšak príčinou môžu byť aj pľúca, zvýšená činnosť štítnej žľazy, nadváha , vyšší vek, alebo iné, menej pravdepodobné príčiny. Kardiologické vyšetrenie, vrátane ultrazvuku srdca (echokg) je veľmi vhodné.EKG samo osebe nemusí byť priekazné. Ak bude srdce vporiadku, treba pátrať po ďalších príčinách v spolupráci s internistom. Doc.MUDr.Martin Studenčan, PhD. Klinika kardiologie, Kardiocenrum Prešov




dobry den!vymenili mi srdcovu chlopnu za umelu.uz nemuozem absolvovat vysetrenie s magnetickou rezonanciou.chcem sa opytat,aj bezne elktrospotrebyce:notebook,zvaracka, mozu mat negativny vpliv na chlopnu.

Väčšina umelých chlopní, ktoré sa implantujú v súčasnosti (carbonové, polyesterové...), je bezpečná aj pre vyšetrovanie magnetickou rezonanciou (MRI), minimálne pri výkone MRI do 1,5 TESLA. Informujte sa u svojho kardiochirurga , aký typ chlopne bol použitý a aký prístup odporúča výrobca chlopne. Používanie notebooku, elektrických spotrebičov, zváračky..... je vo všeobeecnosti bezpečné.




Dobry den chcel by som sa informovat, mam 29 rokov a pred rokom mi ostalo dost zle a musel som si zavolat zachranku. Po tom som chodil po vsetkych vysetreniach, kardiolog, neurolog, internista, vsetko som mal vporiadku ale aj napriek tomu mi bolo stale zle. Neskorsie mi zacalo busenie srdca, tlak na hrudniku pichanie na lavej strane pri srdci, tlak okolo srdca. Ked som lezal tak ma tak silno stlaca na srdci v strede a hned sa zlaknem ze mam infarkt. Neskorsie mi ostalo tak zle ze som si musel zas zavolat zachranku tlak na hrudi, tras, trpnutie zase som sa zlakol ze je to infarkt, oni mi povedaly ze to je psychicke. Neviem ci mam zas navstivit kardiolocha, ci mohol ten stres po tom roku poskodit to srdce. Prestal som fajcit, zacal som sportovat. Jedine co som mal tak som mal zvyseni tlak 160/100 a mam vyssi cholesterol 5,8. Za skoru odpoved vopred dakujem.

Vo veku 29 rokov ťažkosti ako búšenie srdca, pichanie , trpnutie...sú naozaj najčastejšie na psychickom podklade, alebo sú prejavom nezávažnej, tzv. neurovegetatívnej dystonie. Avšak vzhľadom na fakt, že máte zvýšený cholesterol aj krvný tlak, patríte do rizikovej kategórie, preto bude vhodné opäť absolvovať kardiologické vyšetrenie a doplniť záťažový test na bicyklovom ergometri (ak ešte nebol urobený). Kardiológ by mal jednoznačne uzavrieť otázku, či máte choré srdce alebo nie.




Dobrý deň, mám 64 rokov, pred 9 mesiacmi som prekonala infarkt. Mám implantovaný stent. Pár mesiacov som sa cítila dobre, až na niekoľko stavov hypertenzie, ktoré vyžadovali hospitalizáciu, ale liečbou sa upravili. Asi pred 4-5 mesiacmi som začala mávať občasné stavy chvenia až triašky v oblasti srdca, výlučne nad ránom okolo štvrtej hod. Frekvencia sa žiaľ stupňuje, spočiatku to bolo skôr ojedinelé, potom 2-3x týždenne a teraz už prakticky denne. Občas bývajú spojené s bolesťou v hrudi, občas ide len o veľmi nepríjemné chvenie sprevádzané úzkosťou a strachom. V ostatných zýždňoch ma vlastne budí nával tepla a potom sa dostaví to chvenie a triaška. Netrvá to dlho, niekoľko minút, niekedy stačí vstať, prejsť sa, napiť... lenže po opätovnom zaspatí sa to zvykne opakovať. Pred časom som mala holter, ale práve v tú noc sa nič nezachytilo, možno aj pre to, že som spala veľmi málo. Kontrolu u kardiológa mám až o 5 mesiacov, žiaľ, v okrese je len jeden a je dosť problematické dostať sa na kontrolu v skoršom termíne, pretože je veľmi vyťažený. Obávam sa len, či môže ísť o niečo vážne. Ďakujem za odpoveď.

Pocity "chvenia a triašky" okolo srdca môžu byť prejavom srdcovej arytmie, ale taktiež nemusia so srdcom vôbec súvisieť. Odlíši to "EKG holter" ktorý sa však musí natočiť v deň , keď sa tieto ťažkosti objavia. KeĎže teraz to mávate takmer denne, bude vhodné Holter zopakovať. Kontaktuje svojho kardiologa aj keď máte plánovaný termín návštevy až o 5 mes. Doc.MUDr.Martin Studenčan,PHD. Kardiocentrum Prešov.




dobry den. chcel by som sa opytat na ucinky anabolik na srdce. Venujem sa kulturistike, cviceniu a trenerstvu. Konkretne- minuly rok som mal 1 kuru (nandrolon) asi 3mesiace a tento rok 2.kuru (trenbolon a boldenon).a potom k tomu este nejake tablety stanozol,clenbuterol... Teraz sa bojim,ze mi to mohlo poskodit srdce, nakolko kazdy mesiac citam na internete o kulturistoch ktori zomreli na infakt. Mam 26rokov. Bol som na EKG a vysledky su vraj 100tné. Mozem mat aj napriek tomu poskodene srdce? nebral som anabolika roky, profesionali ich asi beru a asi v obrovskych davkach. alebo sa mylim? dakujem za odpoved.

Negatívny vplyv používania anabolík na srdce je dobre dokumentovaný. Títo športovci majú oveľa vyššie riziko infarktu myokardu, alebo vzniku tzv. steroidnej kardiomyopatie, čo sa môže prejaviť "zhrubnutím" srdcovej svaloviny a znížením výkonnosti srdcového svalu, taktiež výskytom srdcových arytmií. Vo vašom prípadepo dvoch kúrach k poškodeniui srdca ešte nemuselo dôjsť. Vhodné je vyšetrenie u kardiológa a tzv. echokardiografické vyšetrenie. S užívaním anabolík samozrejme treba okamžite prestať. Anaboliká môžu mať negatívny dopad aj na ďalšie orgánové systémy. Poškodenie pečene, tzv. cholestáza, vyššie riziko vzniku nádorov(predovšetkým na pečeni), vplyv na sexuálne funkcie (zmenšenie semenníkov, neplodnosť, impotencia), gynekomastia (zväčšovanie prsníkov). Doc.MUDr.Martin Studenčan,PHD. Kardiocentrum FNsP J.A.Reimana, Prešov




Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať na Váš názor. Lekár mi diagnostikoval hypertenziu I10. Mam 28r... Momentalne mám veľmi zvláštny pocit pri (resp. kusok pod) srdcom...Ide o to, že raz za cas (denne to registrujem tak 10-15krat) mi ako keby silno udrie srdce, ked napr. ležim v posteli, tak ma až mierne nadhodi...Dalsia zvlastna vec je, ze pocitujem pri srdci taku vec ako pri "pohybe criev" - resp. mam pocit ako keby sa mi nieco "naplnalo" a nahle uvolnilo tlak...ako keby sa niekde hromadila krv a nasledne sa odtial naraz odplavila...ako pisem, je to velmi blizko srdca...Co by to mohlo byt? mohlo by to mat za nasledok aj hypertenziu? alebo je to nejaka aritmia srdca? Dakujem vam za vasu odpoved...

Bolo by nesprávne, ak by bola hypertenzia diagnostikovaná na základe jedného merania tlaku. Tlak si treba kontrolovať opakovane aspoň jeden týždeň, vždy v kľude. O hypertenzii sa dá hovoriť, ak hodnoty budú opakovane zvýšené nad 140/90. V takom prípade váš lekár doporučí ďalšie vyšetrenie a posúdi nutnosť medikamentoznej liečby. Pocity "preskakovanie" srdca sú pravdepodobne spôsobené arytmiou, tzv. extrasystoly. Sú to údery srdca "akoby pomimo". Nemusí to byť vôbec nebezpečné. ale bude vhodné komplexné kardiologické vyšetrenie.




Dobry den, chcela by som poznat Váš nezávislý nazor , som tehotná v 33 tt..,cakam jedno babo a mam 28 rokov. a zaujíma ma , aky druh porodu by ste dopoorucili cisarsky alebo prirodzeny?moja diagnoza: prolaps predneho cipu Mi chlopne so stopvou Mi insuff, VCC, AoR I. kongenit., pri 3 cipej chlopni, Lahka Aos vs na degenerat. baze.dakujem za odpoved

Chlopňové chyby ktoré uvádzate majú nezávažný charakter a nemôžu negatívne ovplyvniť priebeh vášho pôrodu. Z kardiologického hľadiska môžete bez obáv absolvovať pôrod prirodzenou cestou. Doc.MUDr.Martin Studenčan, PhD. Kardiocentrum Prešov




Dobrý deň, priateľ je dva mesiace po operácii, robili mu dva bajpasy. po kardiologickej stránke je všetko v poriadku, len ho neustále trápi kašeľ, dva týždne po operácii dostal zápal priedušiek, ktoré bolo preliečené antibiotikami, pľúcny lekár skonštatoval, čisté dýchanie a čisté pľúca, ale kašeľ pretrváva stále, tak sme to riešili s obvodným lekárom, ktorý teraz zistil, že pravdepodobne mu robí problém jeden z liekov, konkrétne ramipril, tak sme ho vysadili, ale žiadna zmena nenastala, kašle ďalej, už sme vyskúšali všetko možné od kašľa, ale nič nepomohlo...nemôžem sa už na to pozerať ako sa trápi, nehovoriac o tom že v noci spí iba po sediačky, lebo akonáhle si ľahne, hneď kašle a to nehovorím o tom ako ho pri tom kašlaní boli ten operovaný hrudník...pomôžte prosím radou..dakujem

Kašeľ môže mať viacero príčin. Podľa vašich údajov priedušková príčina event. vedľajší účinok liekov zrejme boli vylúčené. Skutočnosť, že pacient je chorý na srdce (ICHS) a spánok "posediačky" (tzv. ortopnoe) podporujú myšlienku, že príčinou kašľa je oslabené srdce . Potrebná je kardiologická kontrola a echokg vyšetrenie srdca. Kardiológ zváži úpravu liekov, eventuálne vylúči kardiálnu príčinu kašľa. Doc.MUDr.Martin Studenčan, PhD. Kardiocentrum Prešov




Dobry vecer,mam 2,5- rocnu dcerku a od narodenia navstevujeme lekara,zaver v karte znie- " Vs dynamicky gradient valv Ao- mierny narast na 10-15mmHg,mozny vyvoj Ao stenozy Tendo v Lk - systolicky selest. " naposledy namerane hodnoty boli 17-18 v klude.dr nas Zatial DKC neobjednava,caka na rastovu akceleraciu.kontrolu mame o pol roka. Aka je pravdepodobnost,ze z toho "vyrastie",alebo nam hrozi operacia?Ak ano,ako prebieha? Mam ju fyzicky setrit? Dakujem za odpoved

Vývoj sa nedá predpovedať. Teoreticky operácia nebude nikdy potrebná, alebo obštrukcia vo výtoku ľavej komory bude progredovať. Veľa závisí od toho či sa objavia nejaké ťažkosti. Dôveroval by som odborníkom z DKC, pravidelné kontroly sú dôležité. Doc.MUDr.Martin Studenčan, PhD. Kardiocentrum Prešov




Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o interpretáciu výsledkov z EKG vyšetrenia: Semivertikálna poloha RS FR 66 PQ: 148 ms QRS 96 ms rSr vl v2 RS v3 P vlny II4 rozšír Ploché t III Vš negat T VI. V2 insak vlny t pozit ST T vizolínii Záver: IBPTR krivka bez zn poruchy repolarizácie Ďakujem

Máte drobnú anomáliu v elektrickom prevodovom systéme srdca. Táto informácia sama osebe nemá žiadny význam. Je to nález častý aj u zdravých ľudí. Na druhej strane, môže sa objaviť pri niektorých chorobách srdca, alebo pľúc. Stanovisko musí povedať kardiológ alebo internista. Doc.MUDr.Martin Studenčan, PhD.




DD, už niekoľko mesiacov vstávam každé ráno malátna, cítim menší tlak v oblasti srdca, ťažšie sa mi dýcha a búši mi srdce. Pulz mám od 70-90, ako kedy. začala som mať vyšší tlak okolo 130,140/80, pričom tlak som mávala stále práveže nižší. Bola som s tým pri kardiologovi, robil mi echo, ekg a všetko je v poriadku, na pulz mi predpísal egilok25. Ja ho ale neberiem vôbec pretože to busenie a tlak cítim iba z rána a po čase to prejde. Chcem sa teda opýtať, či brať liek aj napriek tomu, že po čase to busenie prejde. Neuškodi mi ten liek? dakujem vám za odpoved.renčková

Egilok patrí medzi tzv. betablokátory. Nie je cieľom aby ste brali liek vtedy, keď začne búchať srdca, ale aby sa "búšenia "neobjavovali. Berte ho teda preventívne, radšej už večer, vhodnejší by však bol betablokátor s dlhodobejším účinkom (napr. Bisoprolol). Takútu liečbu otestujte napr. 2 týždne. Poraďte sa so svojim kardiológom. Doc.MUDr.Martin Studenčan, PhD.




Dobrý deň, moja diagnóza je AV blokáda 1. stupňa. Chodím pravidelne na kontrolu kde mi občas(raz ročne alebo raz za dva roky) dajú 24hodinový EKG holter. Nemám žiadne zdravotné problémy a som aktívny športovec s čím tiež nemám žiadne problémy. Môj kardiológ mi ale pri najbližšej kontrole povedal ,že si mám objednať(spraviť) 7 dňoví holter. Dal mi leták kde si ho môžem objednať a ako to mám vybaviť(www.mdt.cz). 7 dňoví holter stojí 100€. Vzhľadom na cenu a zatiaľ žiadne problémy súvisiace s mojou diagnózu nevidím skutočnú potrebu takéhoto vyšetrenia. Môžete mi povedať Vás názor vzhľadom sa popisovanú situáciu či je to vyšetrenie tak potrebné ? ďakujem s pozdravom Marek Kovár

Ak 24 hodinový Holter nezistil žiadne významné arytmie a nemáte ťažkosti, 7 dňový Holter nepovažujem za potrebný. Doc.MUDr.Martin Studenčan, PhD.




Dobrý deň, mám 21 rokov a študujem v Prahe.Moj problém sa začal krátko pred skúškovým obdobím, kedy som cestou domov pocitila neskutočné bušenie srdca, až som musela zastaviť cestujuceho,neskôr vo vlaku bolesť sama ustala.Keď som však vystupila bolest sa objavila opat, no potom znova odišla. Počas skuškoveho obdobia sa moje problemy prehlbili:bušenie srdca, bolesť v hrudi , pocit,že sa nemožem nadychnuť, myslela som,že zomriem, vždy som sa veľmi zlakla.Po uspešnom skuškovom, som sa rozhodla postaviť sa na nohy. Začala som zdravo jest, davať si pozor na tekutiny, prestala som fajčiť a piť kavu,cvičim. Táto zmena viedla však k opačnému efektu, ako bol ten požadovaný. Začala som mať neprijemné tlaky v hlave, bušenie srdca, pocit,že sa mi nedá nadýchnuť, bolesť pri srdci, občasné zapichanie(zabolenie), ktoré mi vystreluje až do ľavej ruky, ktorú už mam stále strpnutú, ruky sa mi tiež trasú,najma ľavá. Neviem to ovladať napriek 3prevozom do nemocnice,kde mi povedali,že EKG je v uplnom poriadku, ako aj krvé testy a odporučili mi psychiatrické vyšetrenie.Je pravdou, že som každé skušanie v škole, ale i stresujúce situácie v živote vždy veľmi preživala, som naozaj veľmi citlivý človek,naviac mladý pesimista.Myslíte si,že takéto stavy možem mať zo stresov?Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

S najväčšou pravdepodobnosťou vaše ťažkosti nemajú významný kardiálny podklad. Pravdepdobne ide o prejav tzv. neurovegetatívnej dystonie a ťažkosti naozaj súvisia s vašou povahou , stresovým obdobím a podobne. Niekedy pomôžu lieky so skupiny betablokátorov. V každom prípade je potrebné kardiologické vyšetrenie, vrátane echokg a Holtera. Kardiológ vám podľa potreby predpíše aj betablokátor. Doc.MUDr.Martin Studenčn, PhD. Kardiocentrum Prešov




Dobry.chcela by som spitat,mam24rokov asi pred mesiacom mi imlantovali ICD.a nikto mi nevie dat odpoved na moju otazku.ci mozem mat vlastnu rodinu?.ci mozem mat vlastne dieta ci s ICDckom mozem byt vobec tehotna?a ake mozu byt problemi ak ano.alebo ci sa mi moze nieco stat alebo babetku.su niake vaznejsie priznaky ...?

Samotné ICD nemusí byť kontraindikáciou pre vašu graviditu. V odbornej literatúre je popísaných dosť prípadov o úspešnej gravidite a pôrode žien s ICD. O tom, či je gravidita vhodná však rozhoduje váš celkový zdravotný stav, závažnosť kardiálneho ochorenia, funkcia srdca, prítomnosť pľúcnej hypertenzie atď. Na tieto otázky môže odpovedať iba kardiológ. Ak vám odpoveď, ako vravíte, nevie dať, nájdite si lepšieho odborníka. Doc.MUDr.Martin Studenčan, PhD.




Dobry den, chcel by som sa Vas spytat otazku ohladom krvneho tlaku. Mam 28 rokov a pravidelne si emriam tlak, nakolko pred par mesiacmi som mal problemy s rychlym pulzom (sposobenym pravdepodobne stresom, bral som MG injekcie par dni). Doktor mi predpisal concor 5 (pol tb rano, pol vecer). Ten mi pomohol, tlak som mal pravidelne 110-115 / 70-75. Po asi mesiaci som Concor vysadil (nakolko tlak aj ekg boli v poriadku), ale v poslednom case sa mi stava, ze vecer mi stupne tlak. Pocas dna je to dobre, rano je 120 / 80, ale vecer uz mam hypertenziu 140 / 85 a vysoky pulz. Som na zvyseny tlak citlivy a hned ako zacitim pnutie v hlave a naval tepla, viem ze amam vyssi tlak - nasledne meranie mi to vzdy potvrdilo. Ked si dam concor, tlak po hodine klesne. Myslite si, ze by som mal brat concor naozaj prasvidelne? Myslel som si, ze by som sa mal dat vysetrit kardiologovi? Ten zvyseny tlak a pulz vecer mi robia starosti. Dakujem

Z vášho popisu ťažkostí mám pocit, že pravidelné užívanie menšej dávky betablokátroa (Concor) by bolo pre vás prospešné. Rozhodnúť o tom však musí internista, alebo kardiológ. Doc.MUdr.Martin Studenčan, PhD. Kardiocentrum Prešov




Dobri den.chcem sa spytat ci sa da z interneho vysetrenia zistit zapal srdcoveho svalu.vysledky na internom boli dobre,no stale ma picha pri srdci,silno mi bije.tlak som mala 130/93.pri nadychu alebo dvihani tazkych veci je bolest silnejsia.dakujem za odpoved

Takúto diagnózu môže potvrdiť, alebo vylúčiť iba kardiológ. Hlavné pomocné vyšetrenia budú EKG, Echokg a laboratórne nálezy. Doc.MUDr.Martin Studenčan, PhD. Kardiocentrum Prešov




Dobry den. Chcem sa opytat . Uzivam tablety concor 5mg - 1tabletku denne. Chodim prqvidelne cvicit , beriem protein , nieco na spalovanie tuku a pod. Mozem uzivat aj tento pripravik -Protostrol. Jeho zlozenie by malo byt na prirodnej baze. je to prirodne anabolikum .

Kombinácia Concoru a anabolík je v zásade možná. Užívanie anabolických steroidov má svoje riziká, o ktorých sme už v tejto poradni písali na inom mieste. Skutočnosť, že ide o anaboliká na prírodnej báze v tom nehrá zásadnú úlohu. Doc.MUDr.Martin Studenčan, PhD.




Dobrý Deň Mám otázku ohľadom bikuspidálnej aortálnej chlopne. Mam 29 rokov, do začiatku tohto roku som nemal žiadne zdravotne problémi, nikdy som sa dlhodobo na nič neliečil, no začiatkom tohto roku sa mi postupne začali objavovať nasledovné problémy - mierne závraty, zrýchlený tep a v súčasnej dobe hlavne pocit sťaženého dýchania ktorý mám v podstate stále a bolesti na hrudi rôznej intenzity a na rôznych miestach na hrudi, slabosť rýchla unaviteľnosť. Začal som chodiť po vyšetreniach EKG, EKG holter podľa vyjadrení lekárov neukázali nič vážne - Holter sklon k tachykardii počas dňa(sínusová tachykardia). Posledné vyšetrenie bolo ECHOKG ktorého výsledky boli nasledovné ECHOKg-PK 26mm aj PP nedilatované, TAPSE 24mm, AT AP 167ms, trik. aj pulm. chlopňa sú bez dysfunkcie, koreň aorty 31mm, asc.aorta prox 27mm, oblúk aorty aj desc. aorta nedilat., v prox. desc. aorte bez turbulencie toku s norm. rýchlostnými parametrami, separácia listov AoCH, ktorá je susp. bikuspidálna 20mm, ĽP 37mm,stena bez hypertrofie, IVS D8mm, EDDLV 48-50mm, kinetika bez asynergie, EF LV 0,70, E/A- 1,99, mitr. aj aortová chlopňa sú bez disfunkcie, skrat nezistený, perikard bez efúzie. Podľa vyjadrenia p. doktora, ktorý mi robil ECHOKG vyšetrenie, je tu podozrenie že mám bikuspidálnu aortálnu chlopňu, ale údajne moje problémi, ktoré som popísal vyššie mi to spôsobovať nemôže. Ale, kedže som dosť zvedavý človek samozrejme som si niečo o tzv. bikuspidalnej chlopni prečítal a zistil som že častá komplikácia okrem iných je tzv stenóza aorty, ktorá sa podľa toho čo som zistil prejavuje podobnými, alebo presne takými príznakmi ako mám ja. Chcel by som sa teda opýtať či sa dá s výsledkov EHOKG vyšetrenia vylúčiť aortálna stenóza, prípadne či výsledky nenaznačujú nejaké iné komlikácie, ktoré bývajú údajne často spojené (podľa toho čo som sa dočítal) s bikuspidálnou aortálnou chlopňou? Za odpoveď vopred Ďakujem a ospravedlňujem sa za tak obšírne napísanú otázku.

Je pravda, že pacienti s bikuspidálnou aortálnou chlopňou majúniečo vyššie riziko rozvoja aortálnej stenózy, ktorá by mohla spôsobovať aj také ťažkosti, ako máte vy. Echokg vyšetrenie ktoré ste opísali však aortálnu stenózu jednoznačne vylúčilo. Doc.MUDr.Martin Studenčan, PhD. Kardiocentrum Prešov




Dobrý deň. Všimla som si, že mám stále zvýšený tep aj keď som v kľude. Stále cítim ako mi srdce uteká až mi ide cez hrdlo vyskočiť. Mávam tlaky na hrudi, bývam často unavená, často ma boli hlava, mávam mdloby, a cez noc chodím aj 3-4x na WC. Moj tep, keď som v kľude je od 90 do 120 úderov za minútu. Najviac to cítim , keď idem spať. Dočítala som sa, že by som mala okamžite navštíviť lekára. Poradili by ste mi? Ďakujem. Slávka

Určite bude vhodné vyšetrenie internistom, eventuálne kardiológom. Takáto zrýchlená srdcová činnosť a časté nočné močenie môžu mať príčinu v srdcovom ochorení, môže ísť o zvýšenú činnosť títnej žľazy, alebo aj iné ochorenie. Doc.MUDr.Martin Studenčan, PhD. Kardiocentrum Prešov




DOBRY DEN na echo vystreni mi zistili lahku anomal.-akoby blokova kinetika IVS. moze bolest po lavej strane srdca mat suvis poprosila by som vas o vysvetlenie ci sa jedna o nejaky druh choroby vyssie uvedeny nalez za odpoved dakujem

Najpravdepdobnejšie ide o banálnu záležitosť a tieto veci spolu nesúvisia. Avšak na správnu odpoveď mám málo informácií. Je potrebné zhodnotiť váš vek, celkový rizikový profil a vylúčiť evetnuálny prekonaný infarkt v minulosti (EKG,anamnéza, echokg)a taktiež posúdiť presný charakter bolestí na hrudi. Až potom je možné odpovedať na vašu otázku. Musí to urobiť kardiológ. Doc.MUDr.Martin Studenčan, PhD. Kardiocentrum Prešov




Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať, počul som taký názor a neviem, či je pravdivý : "Či tučný človek prežije viac infarktov ako ten, čo má telesnú hmotnosť v norme alebo štíhly človek." Teda, kto je na tom lepšie ? Vopred ďakujem. S pozdravom Maroš

Celkovo platí že Body mass index(BMI) nad 25 je prediktorom zvýšenej clekovej mortality. Najlepšia prognóza je pri BMI 20-25. Ďalšie znižovanie hmotnosti nemá význam. Nie je pravda "že obézni pacienti môžu prežiť viac infarktov ako chudí". Je však pravda, že u pacientov ktorí majú Koronárnu chorobu srdca (zúžené koronárne tepny) a podrobujú sa zákroku (PKI, koronárna angioplastika), skupina s vyššou hmotnosťou má lepšiu prognózu. Tomuto zisteniu sa hovorí "obezitný paradox".




Dobry den chcem sa spytat obcas mavam busenie srdca,potia sa ruky je mi na zvracanie.Chodim ku kardiologovi srdce mam v poriadku bol mi nasadeni lodoz 5/6,25mg.Holter v poridaku cchem sa spytat mozem to suvisiet zo psychikou??dakujem velmi pekne za odpoved.Tlak mavam okolo 120/60 tem srdca 70-80min.Ked mavam busenie tak tych 110/min DAKUJEM

Môže to súvisieť so psychikou, takýmto stavom sa hovorí neurovegetatívna dystonia. Liek ktorý užívate je dvojzložkový, jedna z jeho zložiek (bisoprolol)je vhodná pri týchto stavoch, druhá zložka (hydrochorotiazid) sa dáva len pri súčasne zvýšenom krvnom tlaku. Požiadajte svojho lekára o vysvetlenie. Doc.MUDr.Matin Studenčan, PhD. Kardiologická klinika Kardiocentrum FNsP J.A.Reimana, Prešov




Dobry den, mam nasledovnu otazku. V poslednom case pozorujem z casu na cas na sebe zvyseny tlak. Jeden den je vyborny 117/75, druhy den je vysoky napr. 145/97. Vysoky tlak vzdy citim, lebo sa mi toci hlava a mam spotene ruky. Bol som u internistu a EKG aj ECHO boli vyborne, vraj mam srdce sportovca. Krvne testy v poriadku, stitna zlaza v poriadku. Cholesterol pred pol rokom 2,8 (som vegan). Vedeli by ste mi poradit, v com moze byt problem. Ako je mozne ze mi tlak vyskoci na takmer 150/100, ak je vsetko v poriadku. Mal som na urcite obdobie predpisany Concor, ale ten mi tlak dokaze znizit len minimalne, skor znizuje pulz, takze som ho prestal uzivat uz velmi davno. Dakujem

Tlak môže byť zvýšený aj keď je srdce inak úplne zdravé, eventuálne nie sú prítomné ani iné (napr. endokrinoligické) príčny vysokého krvného tlaku. Merajte si tlak častejšie, vždy v kľude počas dvoch týždňov a uvedené hodnoty ukážte svojmu internistovi. Určite spolu nájdete liečbu, ktorá stabilizuje váš krvný tlak. Nie vždy sa to podarí prvou tabletkou... Doc.MUDr.Martin Studenčan, PhD. Kardiocentrum FNsP J.A.Reimana, Prešov




Dobry den. Rada by som sa spytala na vasu radu. Kupila som si tlakomer tensoval preto ze zaznacuje aj arytmiu. Nakolko som mavala extrasystoly ktore sa mi nikdy nepotvrdili na ekg, tento krat som pri extrasystole teda minutu po nej odmerala tlak 122/85 tep 98. Rada by som sa opytala po akej dobe mu naskoci znova pravidelny rytmus srdca? A este by som sa chcela opytat ze ci je mozne aj psychikou navodit nepravidelny rytmus. Nie rychly tep ale nepravidelny tep. Dakujem pekne za odpoved

Za nepravidelným rytmom sa môžu skrývať rôzne typy arytmie. Extrasystoly sú len jednou možnosťou. Arytmia môže byť jednorazová, chvíľková, ale môže trvať aj celé hodiny či dni. Niektoré arytmie sú závažné, iné zasa nie. Mal by to vyšetriť kardiológ. Doc.MUDr.Martin Studenčan, PhD. Kardiocentrum Prešov




Dobrý deň, otec 74 ročný cca pred pol rokom prekonal srdcový infarkt (vďaka neskorému zásahu doktorky). Má zavedené 3 steny. Poctivo užíva predpísané lieky, ale máva problém s dýchaním. Niekedy sa mu ťažko dýcha, či už v rámci dňa, alebo aj v noci. Proste urobí základný pohybový úkon a už je zadýchaný. Pripisuje to nežiaducemu účinku množstvu užívaných liekov nakoľko podľa jeho tvrdenia krátko po prepustení z nemocnice nemal taký problém s dýchaním. Chcel by som sa spýtať či vzhľadom k jeho diagnóze by som mu mohol zabezpečiť kyslíkový koncentrátor - vyrábajúci kyslík, slúžiaci ako pre uľahčenie dýchania, tak aj pre domácu oxygenoterapiu. V nemocnici kde mal v prípade potreby kyslík k dispozícii si to veľmi chválil, vraj sa mu vtedy skvele a ľahko dýchalo. Logicky vychádzam z toho, že by pre infarktom postihnuté srdce kyslík mal pôsobiť hojivo. Mám pravdu? Ďakujem za odpoveď.

Tažkosti s dýchaním po prekonanom infarkte najčastejšie súvisia s "oslabením" srdcového svalu a sú prejavom tzv. chronického srdcového zlyhávania. Existujú medikamentózne aj iné(kardiostimulátor) možnosti zlepšenia tohoto stavu. Domáca kyslíková fľaša nie je riešením. Vhodný liečebný postup môže posúdť iba špecialista kardiológ. Doc.MUDr.Martin Studenčan, PHD. Kardiocentrum Prešov




 
Created by MASK agency s.r.o.